Ressource
Sådan bygger du et website
Uanset om du deler din passion, skaber et fællesskab eller promoverer din virksomhed, er der masser af gode grunde til at oprette dit eget website.
Du tænker måske allerede på, hvordan det ser ud, og hvilke former for funktioner og indhold du vil vise.
Men før du kaster dig ud i det, skal vi se på nogle af de trin, du skal tage, hvordan du kommer godt i gang, og hvad det kommer til at koste at føre din vision ud i livet.
Begynd med at vælge dit mål
Hvad er det primære formål med dit website? Hvis det kun handler om blogging, påvirker det kraftigt, hvilken type layout og navigation du skal have. Hvis du planlægger at bruge websitet til at sælge produkter eller tjenester, skal du have et layout, der enkelt, nemt at navigere i og nemt at opdatere med nye varer.
Vær omhyggelig med at lægge budgettet
Prisen for at bygge et website kan være fra nul til mange tusind kroner. Det afhænger af den type website, du vil have, og hvad du planlægger at opnå med det.
Hvis du har brug for et enkelt website til blogging, er der masser af tilgængelige værktøjer og muligheder, der ikke koster noget. De fleste er enkle og intuitive at bruge, så det ikke er nødvendigt at have erfaring med design eller kodning. Det bedste af det hele er, at du lynhurtigt er oppe at køre, og du skal ikke bruge penge på en websitedesigner eller -udvikler.
Vælg den rigtige websiteplatform
De fleste har ikke tiden eller ekspertisen til at opbygge deres eget website fra bunden – og så er det smart med et websiteværktøj. Al denne kodning bliver gjort for dig, så du bare skal vælge en skabelon og derefter tilpasse den med dine egne tekster, billeder og afsluttende detaljer.
Det sværeste ved at bruge et websiteværktøj er nok at vælge, hvilket værktøj man vil bruge. Der er hundredvis af udbydere, og ved første øjekast ligner det, at de tilbyder de samme eller meget ens tjenester.
Før du vælger et værktøj, skal du først spørge dig selv:
- Får du en sikker webadresse fra værktøjet, eller er der mulighed for at tilføje en senere?
- Er det intuitivt at bruge?
- Kan du nemt tilpasse det i forhold til dine behov?
- Hvad koster det? Er det en engangs- eller et månedligt gebyr?
- Er der mange skabeloner at vælge mellem?
- Kan du få teknisk support til værktøjet? Er det gratis? Foregår det via mail, telefon eller chatbot?
- Tilbyder udbyderen plugins eller udvidelser som f.eks. video eller registrering af tilmelding til nyhedsbreve?
Igen afhænger det meget af, hvad du planlægger at bruge dit website til. Værktøjer som f.eks. Google Blogger kan være nyttige og kan give dig mulighed for at vælge mellem forskellige skabeloner og design. Der er også Google Sites, som kan være et godt værktøj til at promovere en lille virksomhed, et event, en showcase eller en portefølje. Der er flere oplysninger i denne hurtige vejledning, som kan hjælpe dig med at træffe en velovervejet beslutning.
Konfigurer dit domænenavn
Mange af de gratis websiteværktøjer giver dig mulighed for at oprette en enkel blog uden at skulle bruge penge på dit eget domænenavn. Hvis du er seriøs i forhold til at blogge, eller hvis dit website er til en virksomhed, kan det være en god idé med et domæne, der er mere tilpasset og unikt i forhold til, hvad du kan tilbyde.
Du kan også tænke på, hvilket topdomæne du vil bruge. Hvis dit website f.eks. fokuserer på en bestemt region eller et bestemt land, kan du vælge .dk, .fr, .de osv. Eller hvis det er mere globalt, kan det være en god idé med en .com-adresse.
Andre ting, du skal overveje, når du vælger et topdomæne:
- Hold øje med stigende priser. Nogle udbydere tilbyder nedsatte priser til at begynde med og sætter dem senere op.
- Tjek, at der ikke allerede er nogen, der har registreret et varemærke for dit domænenavn. Hvis dit navn krænker et andet brands ophavsret, kan du blive tvunget til at ændre det og ende med at betale sagsomkostninger. Det kan du få flere oplysninger om her.
- Beskyt dine personlige oplysninger. Når du skriver dig op til et domæne, skal du angive dine oplysninger til ICANN – som spammere og svindlere nemt kan få adgang til. Du kan vælge at gøre dine oplysninger private, men nogle registratorer tager betaling for denne tjeneste, så sørg for at tjekke først.
Google Domains kan være et godt sted at starte, når du vælger dit domænenavn. Det viser hurtigt, hvad der er tilgængeligt, hvor meget det koster, og udpeger hurtigt eventuelle fordele og ulemper – f.eks. om det er svært at udtale eller nemt kunne høres forkert.
Oprettelse af dit indhold
Du har valgt din platform, du har planlagt dit design, og nu er det tid til den spændende del: At skabe indhold, som din målgruppe vil kunne lide. Igen kan du spare tid og penge ved at følge nogle få enkle principper og samtidig sikre at de besøgende bliver ved med at komme tilbage efter mere.
Prøv disse gode tips.
- Google Trends er en nyttig metode til at se, hvad folk søger efter, og hvordan populariteten af visse ord eller udtryk ændrer sig med tiden. Du kan også måle interessen i dit indhold fra forskellige regioner og identificere ny potentielle målgrupper i hele verden. Husk, at du altid kan bruge dine sociale medieplatforme eller andre onlinefællesskaber til at afholde afstemninger og finde ud af, hvad der er populært eller på vej frem.
- Allerede før du begynder at generere indhold, skal du beslutte, hvor ofte du vil udgive noget – og holde dig til planen. Husk, at kvalitet altid er bedre end kvantitet.
- Husk, at folk forbruger indhold på forskellige måder. Nogle foretrækker ren tekst, nogle kan godt lide hurtigheden ved infografik eller nemheden ved video. Du lærer med tiden, hvad der fungerer bedst.
- Når du begynder at udgive indhold, er det godt at vide, hvor dine besøgende kommer fra, hvordan de finder dig, og hvilke sider der tiltrækker mest opmærksomhed. Du kan f.eks. gøre dette med Google Analytics, som du også kan linke direkte til din blog, så du kan få resultater i realtid.
- Denne vejledning deler flere værktøjer og tips til at oprette indhold til dine besøgende og inspirerende succeshistorier fra hele verden.
Når du har dit eget website, får du mulighed for at skabe kontakt til din målgruppe på en sjov og givende måde og opnå dine personlige eller forretningsmæssige mål. De værktøjer og tips, du finder i denne vejledning, kan hjælpe dig godt i gang og sikre, at du undgår dyre fejltagelser. I vores ressourcecenter kan du også finde metoder til at tjene penge på din tilstedeværelse på nettet og tilpasse din brugeroplevelse.