Πόρος
Πώς να δημιουργήσετε ένα ιστότοπο
Είτε θέλετε να μοιραστείτε το πάθος σας, να δημιουργήσετε μια κοινότητα ή να προωθήσετε την επιχείρησή σας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειάζεστε τον δικό σας ιστότοπο.
Μπορεί ήδη να σκέφτεστε τι εμφάνιση θα έχει, καθώς και τα είδη λειτουργιών και περιεχομένου που θέλετε να παρουσιάσετε.
Πριν όμως ξεκινήσετε, ας δούμε ορισμένα από τα βασικά βήματα της διαδικασίας, πώς να ξεκινήσετε και πόσο μπορεί να κοστίσει η υλοποίηση του οράματός σας.
Ξεκινήστε ορίζοντας τον στόχο σας
Ποιος είναι ο βασικός σκοπός του ιστοτόπου σας; Αν πρόκειται κυρίως για περιεχόμενο ιστολογίου, αυτό επηρεάζει έντονα τον τύπο διάταξης και πλοήγησης που χρειάζεστε. Αν πάλι σκοπεύετε να τον χρησιμοποιήσετε για την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών, θα πρέπει να είναι ασφαλής, να προσφέρει απλή πλοήγηση και να ενημερώνεται εύκολα με νέο απόθεμα.
Καταρτίστε τον προϋπολογισμό σας με προσοχή
Οι τιμές για τη δημιουργία ενός ιστοτόπου κυμαίνονται από μηδέν έως αρκετές χιλιάδες ευρώ. Το κόστος ουσιαστικά εξαρτάται από τον τύπο ιστοτόπου που θέλετε και το τι σκοπεύετε να επιτύχετε με αυτόν.
Αν χρειάζεστε έναν απλό ιστότοπο ιστολογίου, υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία και επιλογές χωρίς χρέωση για να επιλέξετε. Τα περισσότερα προσφέρουν απλή και διαισθητική χρήση, οπότε δεν θα χρειαστεί να έχετε εμπειρία σχεδιασμού ή κωδικοποίησης. Το καλύτερο απ' όλα είναι ότι ο ιστότοπός σας θα μπορεί να λειτουργήσει σε ελάχιστο χρόνο, ενώ επίσης δεν θα χρειαστεί να δαπανήσετε χρήματα για τον σχεδιαστή ή τον προγραμματιστή του.
Επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας ιστοτόπου
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τον χρόνο ή τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται για να δημιουργήσουν τον δικό τους ιστότοπο από την αρχή. Τη λύση, στην περίπτωση αυτή, έρχονται να δώσουν τα εργαλεία δημιουργίας ιστοτόπων. Τα εργαλεία αυτά προσφέρουν έτοιμη την κωδικοποίηση, οπότε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε προσαρμογές με το δικό σας κείμενο, τις δικές σας εικόνες και τα τελικά φινιρίσματα.
Το δυσκολότερο ίσως κομμάτι της χρήσης ενός εργαλείου δημιουργίας ιστοτόπων είναι να αποφασίσετε ποιο θα επιλέξετε. Στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες πάροχοι, οι οποίοι με μια πρώτη ματιά δείχνουν να προσφέρουν όλοι τις ίδιες ή παρόμοιες υπηρεσίες.
Πριν επιλέξετε πάροχο, αναρωτηθείτε τα εξής:
- Διαθέτει ασφαλές URL ή προσφέρει την επιλογή να προσθέσετε αργότερα ένα ασφαλές URL;
- Διαθέτει το προσφερόμενο εργαλείο διαισθητική χρήση;
- Μπορείτε να το προσαρμόσετε εύκολα στις ανάγκες σας;
- Πόσο κοστίζει; Το κόστος είναι εφάπαξ ή πρόκειται για μηνιαία χρέωση;
- Υπάρχουν πολλά πρότυπα που μπορείτε να επιλέξετε;
- Προσφέρεται τεχνική υποστήριξη; Προσφέρεται χωρίς χρέωση; Η επικοινωνία γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή bot συζήτησης;
- Προσφέρονται προσθήκες ή επεκτάσεις, όπως για βίντεο ή για λήψη εγγραφών ενημερωτικού δελτίου;
Και στην περίπτωση αυτή, πολλά εξαρτώνται από τον σκοπό για τον οποίο θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον ιστότοπό σας. Εργαλεία όπως το Google Blogger μπορούν να φανούν χρήσιμα, καθώς σας βοηθούν να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα πρότυπα και σχεδιαστικά στιλ. Υπάρχουν επίσης οι Ιστότοποι Google που αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο προώθησης μικρών επιχειρήσεων, εκδηλώσεων ή παρουσίασης ενός χαρτοφυλακίου εργασιών. Αυτός ο σύντομος οδηγός περιέχει περισσότερες πληροφορίες και θα σας βοηθήσει να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.
Ρύθμιση του ονόματος τομέα
Με πολλά από τα εργαλεία δημιουργίας ιστοτόπων χωρίς χρέωση μπορείτε να δημιουργήσετε ένα απλό ιστολόγιο, χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσετε χρήματα για το δικό σας όνομα τομέα. Αν ασχολείστε σοβαρά με το blogging ή ο ιστότοπός σας είναι ιστότοπος επιχείρησης, ενδεχομένως θα χρειαστείτε κάτι πιο προσαρμοσμένο και μοναδικό για αυτό που προσφέρετε.
Θα πρέπει, επίσης, να σκεφτείτε ποιον τομέα ανώτερου επιπέδου (top-level domain, TLD) θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, αν ο ιστότοπός σας απευθύνεται κυρίως σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή χώρα, θα μπορούσατε να επιλέξετε .uk, .fr, .de και ούτω καθεξής. Αν πάλι απευθύνεται περισσότερο σε ένα παγκόσμιο κοινό, μπορείτε να προτιμήσετε μια διεύθυνση .com.
Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή τομέα TLD:
- Προσέχετε τυχόν αυξανόμενα έξοδα. Ορισμένοι πάροχοι προσφέρουν εκπτωτικές τιμές για να ξεκινήσετε τη συνεργασία μαζί τους και τις αυξάνουν στη συνέχεια.
- Βεβαιωθείτε ότι το όνομα τομέα που σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε δεν διαθέτει ήδη εμπορικό σήμα. Αν το όνομα που θα επιλέξετε παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα άλλης επωνυμίας, ενδεχομένως θα αναγκαστείτε να το αλλάξετε και τελικά να πληρώσετε νομικά έξοδα. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό θα βρείτε εδώ.
- Διατηρείτε τα προσωπικά στοιχεία σας ασφαλή. Όταν υποβάλετε αίτηση για την απόκτηση ονόματος τομέα, θα πρέπει να υποβάλετε τα στοιχεία σας σε αρμόδιους φορείς καταχώρησης, στους οποίους μπορούν να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση τυχόν χρήστες ανεπιθύμητου περιεχομένου και απατεώνες. Ενώ μπορείτε να επιλέξετε να ισχύσει απόρρητο για τα στοιχεία σας, ορισμένα μητρώα καταχωρίσεων χρεώνουν αυτήν την υπηρεσία, οπότε φροντίστε αυτό να το ελέγξετε εκ των προτέρων.
Όταν επιλέγετε όνομα τομέα, ένα χρήσιμο μέρος από όπου μπορείτε να ξεκινήσετε είναι το Google Domains. Δείχνει γρήγορα τι είναι διαθέσιμο, πόσο κοστίζει, ενώ ακόμα και επισημαίνει τυχόν πλεονεκτήματα ή πιθανά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, σας ενημερώνει για το αν το όνομα προφέρεται δύσκολα ή μπορεί να ακουστεί λανθασμένα.
Δημιουργία του περιεχομένου σας
Διαλέξατε πλατφόρμα, προγραμματίσατε τον σχεδιασμό, τώρα ακολουθεί το συναρπαστικό κομμάτι: να δημιουργήσετε περιεχόμενο που θα λατρέψει το κοινό σας. Και στην περίπτωση αυτή, ακολουθώντας ορισμένες βασικές αρχές θα εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα, ενώ θα ενθαρρύνετε τους επισκέπτες σας να επιστρέφουν στον ιστότοπό σας.
Δοκιμάστε αυτές τις κορυφαίες συμβουλές.
- Το Google Trends είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, με το οποίο μπορείτε να βλέπετε τι αναζητούν οι χρήστες και πώς μεταβάλλεται η δημοφιλία συγκεκριμένων λέξεων ή φράσεων με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε επίσης να μετράτε το ενδιαφέρον για το περιεχόμενό σας όπως καταγράφεται από διαφορετικές περιοχές και να εντοπίζετε πιθανά νέα είδη κοινού παγκοσμίως. Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες ομάδες διαδικτυακών κοινοτήτων για να διενεργείτε δημοσκοπήσεις και να ενημερώνεστε για τις τάσεις ή τα αναδυόμενα θέματα.
- Ακόμα και πριν αρχίσετε να δημιουργείτε περιεχόμενο, αποφασίστε τη συχνότητα των δημοσιεύσεών σας και φροντίστε να τηρείτε το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Μην ξεχνάτε ότι η ποιότητα πάντα υπερτερεί της ποσότητας.
- Έχετε υπόψη ότι δεν αρέσει σε όλους να καταναλώνουν περιεχόμενο με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένοι προτιμούν το απλό κείμενο, ενώ άλλοι εκτιμούν την ταχύτητα των πληροφοριακών γραφημάτων ή την ευκολία του βίντεο. Με την πάροδο του χρόνου, θα μάθετε τι έχει τη μεγαλύτερη απήχηση.
- Αφού ξεκινήσετε τη δημοσίευση περιεχομένου, θα πρέπει να γνωρίζετε από πού προέρχονται οι επισκέπτες σας, πώς σας βρίσκουν και ποιες σελίδες προσελκύουν τη μεγαλύτερη προσοχή. Ένας τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε το Google Analytics, το οποίο μπορείτε επίσης να συνδέσετε απευθείας στο ιστολόγιό σας, για να λαμβάνετε αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο.
- Σε αυτόν τον οδηγό θα βρείτε περισσότερα εργαλεία και συμβουλές για τη δημιουργία περιεχομένου για τους επισκέπτες σας, καθώς και ιστορίες επιτυχίας από ολόκληρο τον κόσμο που θα σας εμπνεύσουν.
Το να διατηρείτε τον δικό σας ιστότοπο αποτελεί έναν διασκεδαστικό και αποδοτικό τρόπο να συνδεθείτε με το κοινό σας και να πετύχετε τους προσωπικούς ή εμπορικούς στόχους. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τις συμβουλές που αναφέρονται σε αυτόν τον οδηγό, θα μπορέσετε να ξεκινήσετε και να αποφύγετε δαπανηρά λάθη, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το Κέντρο πόρων της Google για να εξερευνήσετε τρόπους δημιουργίας εσόδων από την παρουσία σας στο διαδίκτυο και να τελειοποιήσετε την εμπειρία χρήστη που προσφέρει ο ιστότοπός σας.