Πόρος

Πώς να βελτιώσετε την αφοσίωση χρήστη του ιστοτόπου σας

Εικόνα πόρου
Βέλτιστες πρακτικές

Είτε είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης είτε blogger, θα γνωρίζετε ότι το κλειδί για την επιτυχία του ιστοτόπου σας είναι να προσφέρει στους χρήστες εξαιρετικό περιεχόμενο, προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν μπορούν να βρουν αλλού.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας: το πόσο καλά ο ιστότοπός σας ενθαρρύνει τους χρήστες να αλληλεπιδράσουν με αυτόν και τελικά να παραμένουν σε αυτόν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο εν λόγω παράγοντας ονομάζεται "αφοσίωση χρήστη" και αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική μέτρηση, αν πωλείτε διαφημίσεις με βάση τον όγκο επισκεψιμότητας, διότι όσο περισσότερο διατηρείτε την αφοσίωση των χρηστών στο περιεχόμενό σας (και στις διαφημίσεις σας) τόσα περισσότερα έσοδα μπορείτε να αποκομίσετε.

Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μετράτε τα επίπεδα αφοσίωσης χρήστη του ιστοτόπου σας, πώς να κάνετε βελτιώσεις και ποιες παγίδες να προσέχετε στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Γιατί η αφοσίωση χρήστη έχει σημασία και πώς να τη μετράτε

Όπως ακριβώς τα εστιατόρια ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους καταλόγους τους για να αποσύρουν σταδιακά μη δημοφιλή πιάτα και να διατηρούν τα πιάτα με τις υψηλότερες πωλήσεις, έτσι και εσείς θα πρέπει να παρακολουθείτε το περιεχόμενό σας, για να διαπιστώνετε τι προκαλεί την αφοσίωση των χρηστών, τι παραβλέπεται από τους χρήστες και τι τους κάνει να αποχωρούν από τον ιστότοπό σας.

Αυτό μπορείτε να το μετρήσετε με διάφορους τρόπους:

  • Ποσοστό εγκατάλειψης Το ποσοστό επισκεπτών που εγκαταλείπει τον ιστότοπό σας χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, όπως να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο, να αγοράσει κάτι ή να συμπληρώσει μια φόρμα.
  • Χρόνος στον ιστότοπο Ονομάζεται επίσης "διάρκεια περιόδου σύνδεσης" και είναι ο συνολικός χρόνος που αφιερώνει ένας χρήστης στον ιστότοπό σας.
  • Προβολές σελίδας Περιγράφει πόσες φορές φορτώνεται ή προβάλλεται μια σελίδα σε ένα πρόγραμμα περιήγησης.
  • Σχόλια ή κοινοποιήσεις Αποκτάτε μια κατά προσέγγιση αίσθηση του πόσο δημοφιλές και ενδιαφέρον είναι το περιεχόμενό σας.
  • Ποσοστό επανερχόμενων επισκεπτών Περιγράφει τον αριθμό των χρηστών που έχουν ήδη επισκεφτεί τον ιστότοπό σας εντός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου και, στη συνέχεια, επανήλθαν σε αυτόν χρησιμοποιώντας την ίδια συσκευή.

Για να υπολογίσετε αυτές (και άλλες) μετρήσεις αφοσίωσης χρήστη για τον ιστότοπό σας, θα πρέπει πρώτα να έχετε στη διάθεσή σας αναλυτικά στοιχεία ιστοτόπου. Μία επιλογή στην περίπτωση αυτή είναι το Google Analytics, το οποίο ρυθμίζεται με απλό τρόπο και συνεργάζεται απροβλημάτιστα με το Google AdSense.

Στη συνέχεια, δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την αφοσίωση χρήστη

Τώρα που γνωρίζετε ποιες αλληλεπιδράσεις θα πρέπει να μετράτε και πώς να αντιμετωπίζετε αυτές τις μετρήσεις, ας εξερευνήσουμε ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα επίπεδα αφοσίωσης χρήστη.

  • Ξεκινήστε με μια υπόθεση και κάντε δοκιμές Για παράδειγμα, αν θέλετε να βελτιώσετε τις προβολές σελίδας, θα μπορούσατε να κάνετε μια δοκιμή, προσθέτοντας συνδέσμους στο τέλος των άρθρων σας οι οποίοι παραπέμπουν τους χρήστες σε άλλο περιεχόμενο που μπορεί να τους αρέσει. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο όπως το Google Optimize, για να ρυθμίσετε γρήγορα Δοκιμές Α/Β και να δείτε ποιο περιεχόμενο, ποια μηνύματα ή ποιες άλλες εμπειρίες προκαλούν περισσότερο την αφοσίωση (και την ευχαρίστηση) των πελατών.
  • Παρακολουθήστε τα ποσοστά εγκατάλειψης Αν τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν ότι μία από τις σελίδες σας έχει μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά και υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης, ενδέχεται να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Για παράδειγμα, ίσως θα πρέπει να επιταχύνετε τους χρόνους φόρτωσης σελίδας ή να απλοποιήσετε την πλοήγηση. Μήπως έχετε αναδυόμενα παράθυρα που εμποδίζουν την ανάγνωση του ιστολογίου σας από τους χρήστες; Μήπως έχετε ήχο που ενεργοποιείται αυτόματα όταν οι χρήστες φτάνουν στον ιστότοπό σας; Πόσο ευανάγνωστος είναι ο ιστότοπός σας σε κινητές συσκευές; Ζητήματα όπως αυτά μπορούν να επηρεάσουν το ποσοστό εγκατάλειψης, οπότε φροντίστε να τα ελέγχετε ξεχωριστά το καθένα, να δοκιμάζετε επαναλαμβανόμενα τις αλλαγές που κάνετε και να μετράτε τον αντίκτυπο με την πάροδο του χρόνου.
  • Είστε εκδότης ειδήσεων; Αν ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το News Consumer Insights, για να ενισχύσετε την αφοσίωση και να λαμβάνετε καλύτερα και περισσότερα δεδομένα σχετικά με τους χρήστες σας.

Ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέχετε

Διενεργήστε πρώτα συγκριτικές αξιολογήσεις τομέων

Πριν μετρήσετε τα επίπεδα αφοσίωσης χρήστη του ιστοτόπου σας, να ελέγχετε πάντα τις συγκριτικές αξιολογήσεις για τον συγκεκριμένο τομέα σας. Έτσι θα έχετε μια μέτρηση αναφοράς, έναντι της οποίας μπορείτε να συγκρίνετε την απόδοση του ιστοτόπου σας, να παρακολουθείτε καλύτερα την πρόοδο και να εντοπίζετε τυχόν προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν. Μπορείτε κάλλιστα να ξεκινήσετε με το Google Analytics, το οποίο σας παρέχει τη δυνατότητα να συγκρίνετε το ποσοστό εγκατάλειψης και άλλα δεδομένα απόδοσης του ιστοτόπου σας με περισσότερες από 1.600 διαφορετικές κατηγορίες κλάδων.

Μην παρερμηνεύετε τα ποσοστά εγκατάλειψης

Τα ποσοστά εγκατάλειψης αποτελούν μια χρήσιμη μέτρηση, όμως είναι σημαντικό να τα κατανοείτε σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον τους. Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης επισκέπτεται μόνο μία σελίδα του ιστοτόπου σας και στη συνέχεια αποχωρεί, μπορεί να θεωρήσετε ότι το περιεχόμενό σας δεν είναι αρκετά ενδιαφέρον. Ωστόσο, αυτό το συμπέρασμα μπορεί να είναι παραπλανητικό, αν στη σελίδα που επισκέφτηκε υπάρχει μακροσκελές περιεχόμενο, οπότε τελικά παρέμεινε στον ιστότοπό σας αρκετά λεπτά ή και περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή, ίσως διαπιστώσετε ότι το βάθος κύλισης είναι μια καλύτερη και περισσότερο κατατοπιστική μέτρηση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Προσέξτε τη μέτρηση Χρόνος στη σελίδα

Όπως συμβαίνει και με τα ποσοστά εγκατάλειψης, ο Χρόνος στη σελίδα μπορεί επίσης να είναι κάπως παραπλανητικός.

Φανταστείτε το παρακάτω σενάριο. Ένας χρήστης φτάνει στην αρχική σελίδα σας και το εργαλείο αναλυτικών στοιχείων που χρησιμοποιείτε δείχνει ότι αυτό γίνεται (για παράδειγμα) στις 11.05 π.μ. Ο ίδιος χρήστης παραμένει στη συγκεκριμένη σελίδα για ένα λεπτό και, στη συνέχεια, κάνει κλικ σε μια άλλη σελίδα του ιστοτόπου σας. Όπως και προηγουμένως, το εργαλείο αναλυτικών στοιχείων δείχνει ότι αυτό γίνεται στις 11.06 π.μ. Αφού παραμείνει εκεί για πέντε ολόκληρα λεπτά, ο χρήστης εγκαταλείπει εντελώς τον ιστότοπό σας, πράγμα που σημαίνει ότι ο Χρόνος στον ιστότοπο ανήλθε στην εντυπωσιακή διάρκεια των έξι λεπτών συνολικά.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι σχεδόν κάθε εργαλείο αναλυτικών στοιχείων, στην περίπτωση αυτή, θα δείξει λανθασμένα ότι ο συνολικός Χρόνος στον ιστότοπο είναι μόλις ένα λεπτό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι τα εργαλεία αυτά μπορούν να "μιλήσουν" μόνο με τις δικές σας σελίδες και όχι με σελίδες άλλων ιστοτόπων. Όταν λοιπόν ένας χρήστης εγκαταλείπει τον ιστότοπό σας και μεταβαίνει σε άλλον ιστότοπο, αυτός ο νέος ιστότοπος δεν επιστρέφει κάποια χρονική σήμανση ώστε να μπορείτε να υπολογίσετε τον χρόνο παραμονής στην προηγούμενη σελίδα. Σε ό,τι αφορά το εργαλείο αναλυτικών στοιχείων, ο χρήστης παρέμεινε στην αρχική σελίδα σας ένα λεπτό και μετά αποχώρησε.

Προσπαθήστε να μην διενεργείτε υπερβολικές μετρήσεις

Το να αποφασίσετε να μετρήσετε τα επίπεδα αφοσίωσης χρήστη είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα, αλλά είναι σημαντικό να μην δοκιμάζετε και να μην υπολογίζετε υπερβολικά πολλές μετρήσεις ταυτόχρονα. Είναι πολύ καλύτερο να προσδιορίσετε τη μεμονωμένη μέτρηση που έχει αποδείξει ότι επηρεάζει θετικά τα έσοδά σας (π.χ. Χρόνος στον ιστότοπο, κοινοποιήσεις κ.λπ.) και μετά να επικεντρωθείτε στον καθορισμό του κριτηρίου αξιολόγησης και στη δημιουργία δοκιμών οι οποίες ενισχύουν τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Για περισσότερους πόρους σχετικά με τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη, της απόδοσης και των προοπτικών κερδών του ιστοτόπου σας, ανατρέξτε στην ενότητα Πόροι.