Bron

De strategie voor de gebruikerservaring op uw website perfectioneren

Afbeelding voor bron
Geavanceerde strategieën

Een vlekkeloze gebruikerservaring is een essentieel onderdeel van uw website. Als u hiervoor een strategie formuleert, kunt u alle elementen corrigeren die een positieve websitebeleving in de weg staan.

Er staan talloze sites online. Daarom moet u niet alleen goede content maken, maar is het ook essentieel dat u uw site laat opvallen. Hoe? Een van de manieren om dit te doen, is door een uitzonderlijke gebruikerservaring te bieden. 

Gebruik tools om u in uw gebruikers te verplaatsen en corrigeer vervolgens de elementen die het gebruikers lastiger maken om op uw site te navigeren. Deze optimalisaties kunnen dan weer een positieve invloed hebben op de prestaties van uw advertenties. 

De prestaties van uw site meten

Evalueer eerst de huidige gebruikerservaring op uw website om erachter te komen wat er moet worden aangepast.

 • Houd belangrijke statistieken bij over de prestaties van uw site in de zoekresultaten van Google met Search Console. Ontdek hoe vaak uw site wordt weergegeven, wat de gemiddelde positie is in de zoekresultaten, hoe hoog de klikfrequentie is en meer. 
 • Het prestatierapport biedt inzicht in hoe uw zoekverkeer in de loop van de tijd verandert, waar het vandaan komt en bij welke zoekopdrachten de kans het grootst is dat uw site wordt weergegeven. Hierin ziet u welke pagina's de hoogste (en laagste) klikfrequentie hebben in Google Zoeken. 
 • Ontdek nieuwe prestatiemogelijkheden en verbeter de kwaliteit van webpagina's met Lighthouse. Dankzij Lighthouse-audits kunt u veelvoorkomende problemen opsporen en oplossen die de prestaties, toegankelijkheid en gebruikerservaring van uw site negatief beïnvloeden. 
 • Voer een mobielvriendelijke test uit om na te gaan hoe makkelijk bezoekers uw site op een mobiel kunnen gebruiken. Geef een pagina-URL op om erachter te komen hoe uw site presteert. Waarschijnlijk gebruikt het merendeel van de bezoekers van uw site een mobiel apparaat. Als u uw site nog niet geschikt heeft gemaakt voor mobiele apparaten, moet u dat daarom zeker doen.  
 • Omdat 53% van de gebruikers een mobiele site verlaat als die niet binnen 3 seconden laadt, is het altijd de moeite waard om uw site sneller te maken. Controleer daarom uw mobiele paginasnelheid en vergelijk die met branchebenchmarks.
Ingesloten afbeelding voor bron

Het ontwerp optimaliseren voor een positieve gebruikerservaring

Nu u weet hoe uw site presteert in vergelijking met andere sites, is het tijd om uw analyse in de praktijk toe te passen door strategieën te ontwikkelen voor verbetering van de gebruikerservaring. Er zijn drie ontwikkelingsframeworks die u kunt gebruiken om de gebruikerservaring soepeler en sneller te maken.

 • AMP (wat staat voor Accelerated Mobile Pages) is een framework van webcomponenten dat u in staat stelt om een goed presterende site te maken die altijd snel is op alle apparaten.
 • Responsive webdesign stelt u in staat om het formaat van uw website automatisch aan te passen met behulp van html en css, zodat de site er op alle apparaten, waaronder desktops, tablets en telefoons, goed uitziet.
 • Progressive web-apps zijn installeerbare, browsergebaseerde apps voor desktop en mobiel met een gebruikerservaring als die van een 'gewone' app. Deze web-apps zijn rechtstreeks via het web benaderbaar en bieden een snelle en betrouwbare gebruikerservaring in alle browsers.

Aandacht besteden aan uw mobiele site

Omdat de meeste mensen Google Zoeken tegenwoordig op een mobiel apparaat gebruiken, heeft de mobiele versie van de content van uw site een grote invloed op de indexering en positie. Als uw site afzonderlijke content bevat voor desktops en mobiele apparaten, moet u het volgende doen om uw site te optimaliseren voor mobile-first indexering.

 • Uw mobiele site moet dezelfde content bevatten als uw desktopsite.
 • Beide versies van uw site moeten gestructureerde gegevens bevatten.
 • Beide versies van uw site moeten metadata bevatten.

Als het om het ontwerp gaat, zijn gebruikers ongeduldig. Zet uw site daarom zo op dat mensen gemakkelijk kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn en probleemloos kunnen doen waar ze voor zijn gekomen. Richt u op de homepage en navigatie, zodat u gebruikers naar de content kunt leiden die ze zoeken. Plaats een zoekfunctie op de site waarmee gebruikers snel kunnen vinden wat ze nodig hebben. Zorg ervoor dat u inzicht krijgt in het klanttraject van uw gebruikers en laat hen zelf bepalen of ze een conversie genereren. Zorg bovendien voor een naadloos, soepel conversieproces met behulp van gebruiksvriendelijke formulieren.

Voor meer informatie over wat u kunt doen om de gebruikerservaring op uw website een boost te geven, raadpleegt u deze praktische tips voor het ontwerpen van een mobiele site