Resurs
Skapa en webbplats
Oavsett om du vill dela med dig av ditt stora intresse, bygga upp en community eller marknadsföra ditt företag finns det många fördelar med att ha en egen webbplats.
Du kanske redan går och funderar på layouten och vilka funktioner och vilket innehåll du ska visa.
Men innan du sätter igång ska vi titta på några av de viktigaste stegen, hur du kommer igång och vad det kan kosta att väcka liv i din vision.
Börja med att formulera ditt mål
Vilket är det främsta syftet med din webbplats? Om du exempelvis i första hand vill skriva blogginlägg påverkar det i hög grad vilken typ av layout och navigering du bör välja. Om du planerar att sälja produkter eller tjänster behöver du en webbplats som är säker, enkel att navigera på och lätt att uppdatera med nytt sortiment.
Budgetera noga
Kostnaderna för att skapa en webbplats sträcker sig från noll till flera tusen kronor. Allt beror på vilken typ av webbplats du vill ha och vad du vill åstadkomma med den.
Om du behöver en enkel bloggwebbplats finns det mängder av kostnadsfria verktyg och alternativ att välja bland. De flesta är enkla och lättanvända och kräver inga kunskaper i webbdesign eller kodning. Framför allt kommer du igång på nolltid och behöver inte lägga pengar på att anlita en webbplatsdesigner eller utvecklare.
Välj rätt webbplatsplattform
De flesta människor har varken tid eller kunskaper för att skapa en egen webbplats från grunden. Det är där byggverktygen för webbplatser kommer in i bilden. All kodning sker automatiskt – du behöver bara välja en mall och sedan anpassa den med din egen text och egna bilder och finputsa slutresultatet.
Det svåraste med att använda ett sådant verktyg är troligen att bestämma vilket du ska välja. Det finns hundratals leverantörer, och vid en första anblick kan det verka som att alla erbjuder samma eller till förvillelse lika tjänster.
Ställ dig följande frågor innan du väljer en leverantör:
- Ger verktyget tillgång till en säker webbadress eller går det att lägga till den senare?
- Är det lättanvänt?
- Är det enkelt att anpassa efter dina behov?
- Vad kostar det? Betalar man ett engångsbelopp eller en avgift per månad?
- Finns det många mallar att välja bland?
- Erbjuder leverantören teknisk support? Är den kostnadsfri? Sker supporten via e-post, telefon eller en chattbot?
- Erbjuder leverantören plugin-program eller tillägg för exempelvis video eller registrering för nyhetsbrev?
Också här hänger mycket på hur du planerar att använda din webbplats. Verktyg som Google Blogger kan vara praktiska och gör det möjligt att välja bland olika mallar och designformat. Google Sites är ett utmärkt sätt att marknadsföra ett småföretag eller event eller visa upp en portfölj med tidigare arbeten. Du hittar mer information i den här snabbguiden så att du kan fatta ett välgrundat beslut.
Ställ in ditt domännamn
Med många av de kostnadsfria byggverktygen för webbplatser kan du skapa en enkel blogg utan att behöva lägga pengar på ett eget domännamn. Men om du är seriös med ditt bloggande eller använder din webbplats för affärsändamål kanske du vill ha ett namn som är mer anpassat och unikt för det du erbjuder.
Du behöver också fundera på vilken toppdomän (TLD) du ska använda. Om din webbplats exempelvis fokuserar på en viss region eller visst land kan du välja .se, .uk, .fr, .de eller liknande. Om den är mer global kanske du föredrar en .com-adress.
Andra saker att överväga när du väljer en toppdomän:
- Se upp för ökade kostnader. Vissa leverantörer erbjuder rabatterade priser i början och höjer dem senare.
- Se till att ditt domännamn inte redan är varumärkesskyddat. Om namnet gör intrång på ett annat varumärkes upphovsrätt kan du bli tvungen att ändra det och betala rättsliga kostnader. Mer information om detta hittar du här.
- Skydda dina personliga uppgifter. När du registrerar dig för en domän måste du ange dina uppgifter för ICANN – vilket är enkelt för spammare och bedragare att komma åt. Du kan visserligen välja att anonymisera dina uppgifter, men vissa domännamnsregistrarer tar ut en avgift för denna tjänst, så kontrollera det först.
Google Domains kan vara en bra utgångspunkt när du väljer ditt domännamn. Det visar snabbt vilka namn som är lediga, vad de kostar och vilka fördelar eller potentiella nackdelar som finns, till exempel om namnet är svårt att uttala eller riskerar att feltolkas.
Skapa ditt innehåll
Du har valt en plattform och planerat din design. Nu är det dags för den spännande delen: att skapa innehåll som din målgrupp kommer att gilla. Också här finns ett antal tumregler som hjälper dig att spara tid och pengar och uppmuntra besökarna att komma tillbaka.
Prova de här tipsen.
- Google Trender är ett effektivt sätt att se vad människor söker efter och hur populariteten hos särskilda ord och fraser skiftar över tid. Du kan dessutom bedöma intresset för ditt innehåll i olika regioner och identifiera potentiella nya målgrupper över hela världen. Glöm inte att du alltid kan vända dig till dina sociala medieplattformar och andra onlinegrupper för att köra enkäter och ta reda på vad som är populärt.
- Redan innan du börjar generera innehåll bör du bestämma hur ofta du planerar att publicera nytt innehåll – och hålla dig till det. Kom ihåg att kvalitet alltid slår kvantitet.
- Tänk på att alla inte konsumerar innehåll på samma sätt. Vissa föredrar att läsa text rakt upp och ned medan andra uppskattar överskådlig informationsgrafik eller video. Med tiden kommer du att se vad som väcker störst gensvar.
- När du väl börjar publicera innehåll är det en god idé att ta reda på varifrån dina besökare kommer, hur de hittar dig och vilka sidor som får störst uppmärksamhet. Ett sätt att göra detta är att använda Google Analytics, som du även kan länka direkt till din blogg för att se resultat i realtid.
- Den här guiden innehåller fler verktyg och tips på hur du kan skapa innehåll till dina besökare. Där kan du också läsa inspirerande framgångsberättelser från hela världen.
Att ha en egen webbplats kan vara ett roligt och lönande sätt att kommunicera med din målgrupp och nå dina personliga eller affärsmässiga mål. Verktygen och tipsen i den här guiden hjälper dig att komma igång och undvika kostsamma misstag. Besök också vårt resurscenter, där du hittar olika metoder för att generera intäkter utifrån din onlinenärvaro och finjustera användarupplevelsen.