Resurs

Förbättra användarengagemanget på din webbplats

Bild på resurser
Tips

Oavsett om du är företagsägare eller bloggare vet du att nyckeln till framgång för din webbplats är att erbjuda utmärkt innehåll eller utmärkta produkter eller tjänster som besökarna inte hittar någon annanstans.

Det finns också en annan avgörande framgångsfaktor, nämligen i vilken mån din webbplats uppmuntrar människor att interagera med den och i slutänden stanna kvar på den så länge som möjligt.

Detta kallas användarengagemang och är ett särskilt viktigt mätvärde om du säljer annonser baserat på trafikvolym. Ju längre du kan behålla människors engagemang för ditt innehåll (och dina annonser), desto mer intäkter kan du generera.

I den här artikeln tittar vi närmare på några olika sätt att mäta nivån på användarengagemanget på din webbplats och göra förbättringar. Vi berättar också om vilka fällor du bör akta dig för längs vägen.

Varför användarengagemang är viktigt och hur man mäter det

Precis som restauranger regelbundet uppdaterar sina menyer för att fasa ut opopulära rätter och behålla bästsäljarna bör du hålla koll på ditt innehåll för att se vad som engagerar användarna, vad de ignorerar och vad som får dem att lämna din webbplats.

Du kan mäta detta på flera olika sätt:

  • Avvisningsfrekvens Procentandelen besökare som lämnar din webbplats utan att göra något, som att klicka på en länk, köpa en vara eller fylla i ett formulär.
  • Tid på webbplatsen Kallas även sessionslängd och avser den totala tid som en person tillbringar på din webbplats.
  • Sidvisningar Beskriver hur många gånger en sida läses in eller visas i en webbläsare.
  • Kommentarer och delningar Ger en indikation på hur populärt och intressant ditt innehåll är.
  • Procentandel återkommande besökare Beskriver hur många användare som redan har besökt din webbplats inom en viss tidsperiod och som sedan återvänder till den på samma enhet.

För att kunna mäta dessa (och andra) mätvärden för användarengagemang på din webbplats behöver du ha tillgång till webbanalys. Ett alternativ är Google Analytics, som är enkelt att installera och fungerar smidigt med Google AdSense.

Så kan du förbättra användarengagemanget

Nu när du vet vilka interaktioner du bör mäta och hur det går till ska vi titta på hur du kan förbättra användarengagemanget.

  • Utgå från en hypotes och testa den Om du till exempel vill förbättra mätvärdet Sidvisningar kan du köra ett test där du sist i dina artiklar lägger till länkar till annat innehåll som besökarna kan tänkas gilla. Sedan kan du använda ett verktyg som Google Optimize för att snabbt skapa A/B-tester och se vilket innehåll och vilka budskap eller andra upplevelser som engagerar kunderna mest.
  • Håll ett öga på avvisningsfrekvensen Om din dataanalys visar att en av dina sidor har mycket trafik men hög avvisningsfrekvens kan du behöva utreda saken närmare. Kanske behöver du göra sidhämtningstiden kortare eller navigeringen enklare. Har du popup-fönster som hindrar besökare att läsa din blogg? Är ljudet automatiskt påslaget när besökare kommer till din webbplats? Hur lätt är det att läsa innehållet på din webbplats på en mobil enhet? Faktorer som dessa kan påverka avvisningsfrekvensen, så tänk på att kontrollera dem alla, testa ändringar på ett strukturerat sätt och mäta resultatet efter hand.
  • Är du nyhetsutgivare? I så fall kan du prova att använda News Consumer Insights för att bygga lojalitet och fånga upp bättre och mer rättvisande data om dina användare.

Några saker att hålla utkik efter

Börja med att ta reda på benchmarkvärden för din bransch

Innan du mäter användarengagemanget på din webbplats bör du ta reda på benchmarkvärdena för just din bransch. Det ger dig en måttstock som du kan jämföra ditt webbplatsresultat mot, hjälper dig att följa dina framsteg och flaggar om det skulle uppstå problem som behöver åtgärdas. En bra utgångspunkt är Google Analytics, där du kan jämföra avvisningsfrekvensen och annan resultatdata från din webbplats inom fler än 1 600 branschkategorier.

Feltolka inte avvisningsfrekvensen

Avvisningsfrekvensen är ett användbart mätvärde, men det är viktigt att tolka det i sitt rätta sammanhang. Om en användare till exempel besöker en enstaka sida på din webbplats och sedan lämnar webbplatsen kanske du drar slutsatsen att ditt innehåll inte är tillräckligt engagerande. I själva verket kanske sidan som personen besökte hade ett omfångsrikt innehåll och användaren stannade kvar på din webbplats i flera minuter. I det fallet kan scrollningsdjup vara ett bättre och mer rättvisande mätvärde.

Var försiktig med att tolka mätvärdet Tid på sidan

Precis som avvisningsfrekvensen kan tiden på sidan vara lite vilseledande.

Tänk dig det här scenariot: En användare kommer till din startsida och analysverktyget registrerar att det sker kl. 11.05. Personen stannar kvar på sidan i en minut och klickar sedan på en annan sida på din webbplats. Analysverktyget registrerar klockslaget 11.06. Efter fem hela minuter lämnar användaren din webbplats, efter att alltså ha stannat där i totalt sex minuter.

Problemet är att de flesta analysverktyg felaktigt registrerar den totala tiden på webbplatsen som en minut. Vad beror det på? Anledningen är att verktygen bara kan ”prata” med dina egna sidor, inte med sidor på andra webbplatser. När en användare lämnar din webbplats och besöker en annan skickar alltså den nya webbplatsen inte tillbaka någon tidsstämpel som gör det möjligt att beräkna hur länge användaren stannade på den sista sidan. Ur analysverktygets perspektiv stannade användaren på din startsida i en minut och lämnade sedan din webbplats.

Försök att inte mäta för mycket

Att bestämma dig för att förbättra användarengagemanget är definitivt ett steg i rätt riktning. Men det är viktigt att inte försöka mäta för många mätvärden samtidigt. Då är det bättre att välja ut ett enstaka mätvärde som har visat sig ha positiv effekt på dina intäkter, till exempel tid på webbplatsen, delningar eller något annat. Sedan bör du fokusera på att definiera benchmarkvärdet och skapa tester som leder till önskat utfall.

Fler resurser om hur du förbättrar användarupplevelsen, resultatet och intäktspotentialen för din webbplats finns i avsnittet Resurser.