Resurssi
Näin luot nettisivut
Voit tarvita omaa sivustoa lukemattomiin eri tarkoituksiin, esimerkiksi harrastuksesta kertomiseen, yhteisön luomiseen tai yrityksen mainostamiseen.
Mietit jo ehkä, miltä sivut voisivat näyttää ja millaisia ominaisuuksia ja sisältöjä niillä voisi olla.
Katsotaan kuitenkin ensin, kuinka pääset sivujen luomisessa alkuun ja mitä visiosi toteuttaminen voisi maksaa.
Tavoitteen asettaminen
Mikä on sivustosi pääasiallinen tarkoitus? Jos se on bloggaaminen, se vaikuttaa merkittävästi sivujen asetteluun ja navigointiin. Jos taas aiot myydä tuotteita tai palveluja, sivuston on oltava suojattu ja helposti navigoitava ja valikoiman päivittämisen täytyy olla vaivatonta.
Budjetin miettiminen
Nettisivujen hinta voi vaihdella nollasta tuhansiin euroihin. Kaikki riippuu siitä, minkä tyyppiset sivut haluat ja mitä aiot niillä saavuttaa.
Jos tarvitset yksinkertaisen blogisivuston, saatavana on runsaasti maksuttomia työkaluja ja vaihtoehtoja. Useimmat niistä ovat helppokäyttöisiä, joten et tarvitse aiempaa suunnittelu- tai koodauskokemusta. Mikä parasta, saat sivut pystyyn nopeasti eikä sinulla mene rahaa suunnittelijan tai kehittäjän palkkaamiseen.
Alustan valitseminen
Useimmilla ihmisillä ei ole tarpeeksi aikaa tai osaamista omien sivujen luomiseen alusta alkaen. Ratkaisu voi olla sivuston luontityökalu. Kaikki koodaus tehdään puolestasi, joten sinun ei tarvitse kuin valita malli ja muokata se itsesi näköiseksi lisäämällä esimerkiksi tekstiä ja kuvia.
Hankalin vaihe sivuston luontityökalun käyttämisessä on todennäköisesti työkalun valitseminen. Vaihtoehtoja on satoja, ja ensi silmäyksellä voi vaikuttaa siltä, että kaikissa on samat tai hyvin samankaltaiset palvelut.
Ennen kuin valitset palveluntarjoajan, tarkista nämä asiat:
- Onko saatavana suojattu URL-osoite tai voiko sellaisen lisätä myöhemmin?
- Onko palvelu helppokäyttöinen?
- Voiko sivustoa muokata helposti omien tarpeiden mukaan?
- Paljonko se maksaa? Onko palvelussa kerta- vai kuukausimaksu?
- Onko mallivalikoima hyvä?
- Onko tarjolla teknistä tukea? Onko se maksutonta? Saako sitä sähköpostitse, puhelimitse vai chatin kautta?
- Onko saatavana liitännäisiä tai laajennuksia esimerkiksi videoiden toistamiseen tai uutiskirjetilausten keräämiseen?
Paljon riippuu taas siitä, mikä on sivuston käyttötarkoitus. Esimerkiksi Google Blogger voi olla hyödyllinen työkalu, ja siinä on valittavana erilaisia malleja ja tyylejä. Google Sites puolestaan voi sopia hyvin pienen yrityksen tai tapahtuman mainostamiseen tai työportfolion esittelyyn. Lisätietoa ja apua valinnan tekemiseen saat tästä pikaoppaasta.
Verkkotunnuksen luominen
Monella maksuttomalla työkalulla voi luoda yksinkertaisen blogin käyttämättä rahaa omaan verkkotunnukseen. Jos suhtaudut bloggaamiseen vakavasti tai sivusto on tarkoitettu yritykselle, saatat haluta jotakin yksilöllisempää tai tunnuksen, joka liittyy siihen mitä myyt.
Mieti myös, mikä ylätason verkkotunnus olisi sopiva. Jos sivustosi esimerkiksi keskittyy tiettyyn maahan, valitse maakohtainen tunnus (esim. .fi, .uk, .fr, .de). Jos toiminta on globaalia, .com-päätteinen osoite voi olla parempi.
Huomioi myös nämä asiat, kun valitset ylätason verkkotunnusta:
- Tarkista hinnat. Joillain palveluntarjoajilla on ensin alennetut hinnat, jotka nousevat myöhemmin.
- Varmista, ettei haluamaasi verkkotunnusta ole suojattu tavaramerkillä. Jos nimi loukkaa toisen brändin tekijänoikeutta, saatat joutua vaihtamaan nimeä ja maksamaan oikeudellisia kuluja. Lue lisää täältä.
- Suojaa henkilökohtaiset tietosi. Kun rekisteröit verkkotunnuksen, sinun on ilmoitettava tietosi ICANN:lle, jonka dataan roskapostittajat ja huijarit pääsevät helposti käsiksi. Voit halutessasi muuttaa tietosi yksityisiksi, mutta jotkin rekisteröijät laskuttavat tästä palvelusta, joten tarkista asia etukäteen.
Google Domains voi olla hyvä paikka aloittaa verkkotunnuksen valitseminen. Sieltä näet nopeasti, mitä on saatavilla, paljonko se maksaa sekä mitä hyötyjä ja haittoja tunnukseen voi liittyä – esimerkiksi jos tunnuksen ääntäminen on vaikeaa tai sen voi kuulla helposti väärin.
Sisällön luominen
Kun olet valinnut alustan ja suunnitellut sivujen ulkoasun, vuorossa on mukavin osuus: yleisöä kiinnostavan sisällön luominen. Tässäkin on hyvä seurata muutamaa perusperiaatetta, joiden avulla voit säästää aikaa ja rahaa ja saada kävijät palaamaan sivuillesi yhä uudelleen.
Kokeile näitä vinkkejä.
- Google Trendsillä voit selvittää, mitä ihmiset hakevat ja miten tiettyjen sanojen tai lausekkeiden suosio on kehittynyt. Lisäksi voit mitata kiinnostusta sisältöäsi kohtaan eri alueilla sekä löytää potentiaalisia uusia yleisöjä eri puolilta maailmaa. Älä unohda, että voit tehdä kyselyjä ja tutkia trendejä myös somealustoilla ja muissa verkkoyhteisöissä.
- Päätä jo ennen sisällön luomisen aloittamista, kuinka usein aiot julkaista jotakin – ja pidä päätöksestäsi kiinni. Muista, että laatu on aina määrää tärkeämpää.
- Pidä mielessä, että kaikki eivät kuluta sisältöä samalla tavoin. Toiset pitävät pelkästä tekstistä, toiset taas silmäiltävistä infograafeista tai selkeistä videoista. Opit vähitellen, mikä toimii parhaiten.
- Kun alat julkaista sisältöä, sinun kannattaa selvittää, mistä kävijät tulevat, miten he löytävät sivustosi ja mitkä sivut kiinnostavat heitä eniten. Voit käyttää tähän esimerkiksi Google Analyticsia, jonka voit myös linkittää suoraan blogiisi saadaksesi reaaliaikaista tietoa.
- Tästä oppaasta löydät lisää työkaluja ja vinkkejä sisällön luomiseen sekä inspiroivia menestystarinoita eri puolilta maailmaa.
Oman sivuston pitäminen voi olla mukava ja palkitseva tapa kommunikoida kohdeyleisön kanssa sekä saavuttaa henkilökohtaiset tai kaupalliset tavoitteet. Tässä oppaassa mainittujen työkalujen ja vinkkien avulla pääset alkuun ja voit välttää kalliit virheet. Saat sivustoltamme ohjeet myös verkkonäkyvyytesi kaupallistamiseen ja sivuston käyttökokemuksen hiomiseen.