Resurssi

Näin saat lisää liikennettä sivustollesi

Materiaalin kuva
Parhaat käytännöt

Uudet kävijät ovat jokaisen sivuston elinehto. Tässä artikkelissa tutustutaan muutamiin maksuttomiin strategioihin, joiden avulla voit tavoittaa enemmän ihmisiä ja houkutella lisää kävijöitä.

Ennen kuin luet pidemmälle, mieti tarkasti, miksi tarvitset lisää liikennettä. Haluatko saada yhteisöösi enemmän jäseniä? Myydä lisää tuotteita? Edistää yhteiskunnallista hanketta? Viimeisessä tapauksessa sinun ei kannata tavoitella käyttäjiä, jotka haluavat ostaa jotakin – he turhautuvat nopeasti ja poistuvat sivustoltasi.

Kun olet selvittänyt tavoitteesi, voit alkaa mainostaa sivustoasi ja kerryttää liikennettä.

Sivuston mainostaminen jaetaan yleisesti kolmeen kategoriaan:

Maksettu media: maksat mainoksista, jotka näkyvät muilla alustoilla tai sivustoilla (esim. Googlen hakutulossivulla, jos käytät Google Adsia).

Oma media: esimerkiksi postituslista, jonka tilaajille lähetät silloin tällöin uutisia tai tarjouksia.

Ansaittu media: maininnat sivustostasi muilla sivustoilla (esim. toisessa blogissa tai lehtiartikkelissa).

Jotkin keinot ovat yhdistelmä näitä kaikkia. Esimerkki: maksetut somemainokset, jotka kannustavat seuraajiasi postaamaan mainoksen uudelleen ja kertomaan uutisesta/hankkeesta/tuotteesta muille käyttäjille. Kaikissa kategorioissa tärkeää on hyvä sisältö, joka vetoaa käyttäjiin ja saa heidät palaamaan kerta toisensa jälkeen.

Hyvän sisällön luominen

Kiinnostavaa sisältöä voi luoda eri tavoin. Jos bloggaat esimerkiksi ruoasta, voit vaikka haastatella paikallisia kokkeja siitä, miten he valmistavat juhlapyhien suosikkiruokansa. Jos olet hääsuunnittelija, voit luoda ajankohtaisia sisältöjä tai tilastoja (esim. uudet häämeikkitrendit tai ensi vuonna odotettavissa olevien häiden määrä). Voit myös tehdä Twitterissä kyselyn ja julkaista sen tulokset.

Lähestymistavasta riippumatta kannattaa varmistaa, että sisältö on visuaalisesti houkuttelevaa ja helppolukuista. Näin ihmiset innostuvat viettämään aikaa sen parissa ja jakamaan sitä. Kun päivität sivustolle uutta sisältöä, muista myös linkittää se vanhaan sisältöön – ja tarvittaessa päinvastoin. Täältä saat lisää vinkkejä hyvän sisällön luomiseen.

Liikenteen lisääminen

Kun sivustollasi on sisältöä, se pitää saada oikean yleisön tietoisuuteen.

1. Orgaaninen somenäkyvyys

Tämä voi olla tehokas tapa kasvattaa yleisöä ja kerryttää liikennettä. Tärkeintä on tehdä taustatyö hyvin ja löytää ne somealustat, joita kohdeyleisösi käyttää eniten. Voit kysyä asiasta nykyisiltä asiakkailtasi tai yhteisöltäsi tai hakea vastauksia Googlesta. Opit pian, millaisesta sisällöstä ihmiset pitävät ja missä he yleensä kuluttavat sitä. Jos sinulla on esimerkiksi neulontablogi, saatat huomata, että harrastajat etsivät uusia vinkkejä YouTubesta tai että he postaavat luomuksistaan kuvia Instagramiin ja keskustelevat niistä siellä.

Jos päätät satsata sosiaaliseen mediaan, luo säännöllinen postausaikataulu ja räätälöi sisältö kullekin alustalle sopivaksi. Esimerkiksi Twitter-postauksessa voi olla enintään 280 merkkiä, ja YouTube Shortsissa videon kesto on rajoitettu 60 sekuntiin. Lisäksi on tärkeää, että sisältö on mahdollisimman houkuttelevaa. Pelkän tekstin sijaan kannattaa siis luoda esimerkiksi selkeä grafiikka, joka herättää selaajien huomion ja saa heidät jakamaan postauksen.

Muista myös käyttää aina sisältöä kuvaavia tageja, joilla voit vaikuttaa siihen, miten sivustosi näkyy, kun se jaetaan somessa. Lisätietoa saat täältä.

Vielä yksi tärkeä asia: älä ujostele. Jos ihmiset puhuvat aiheesta, johon suhtaudut intohimoisesti tai josta tiedät paljon, osallistu keskusteluun ja tuo esiin oma näkökulmasi.

2. Postituslistat

Kun sivustosi kasvaa, kannattaa harkita sähköpostiosoitteen kysymistä käyttäjiltä, jotta voit pitää heihin yhteyttä. Ennen kuin aloitat, on tärkeää kertoa ihmisille, mitä he saavat vastineeksi – on se sitten maksuton opas, erikoistarjous tai kuukausittainen uutiskirje.

Mitä ikinä tarjoatkin, sisällön tulisi olla tyylillisesti yhtenäistä ja ilmestyä säännöllisesti. Muista myös käyttää sähköpostiviesteissä selkeitä toimintakehotuspainikkeita, jotka saavat käyttäjät palaamaan sivustollesi. Lisävinkki: älä koskaan lähetä roskapostia. Sen lisäksi, että se on joissain maissa laitonta, roskapostin lähettäminen voi saada käyttäjät menettämään mielenkiintonsa ja perumaan tilauksensa.

3. Hakukoneoptimointi (SEO)

Hakukoneoptimointi voi auttaa sivustoasi näkymään hakutuloksissa ylempänä ja tuoda uutta liikennettä. Menestyksen avain on tuoreen ja mielenkiintoisen sisällön luominen – ja Google Trends on hyvä paikka aloittaa. Kirjoita hakuun aihe, johon sivustosi keskittyy (esim. jooga), niin näet, miten hakumäärät ovat kehittyneet ja mitä aiheeseen liittyviä lausekkeita ja sanoja ihmiset ovat hakeneet (esim. jooga nidra tai hotjooga). Sitten voit käyttää näitä termejä artikkeleissa tai blogipostauksissa, jotta sivustosi näkyy hakutuloksissa todennäköisemmin.

Vinkki: varmista, että Google ja muut hakukoneet voivat indeksoida sivustosi. Tutustu Hakukoneoptimoinnin aloitusoppaaseen tai katso tämä webinaari . Jos olet julkaisija, suosittelemme myös tätä webinaaria, jossa käsitellään esimerkiksi mobiilisivustoja, sivutusta ja päällekkäistä sisältöä.

Kun sivustosi suosio kasvaa, voit yrittää saada lisää liikennettä myös laajentamalla ulkomaisille markkinoille. Tässä oppaassa kerrotaan, miten lokalisoit sisällön uusille yleisöille.

4. Maksuton julkisuus

Yksi vaihtoehto on maksuton julkisuus. Aloita luomalla tiedote, jonka aiheena voi olla mikä tahansa yleisöäsi mahdollisesti kiinnostava asia. Tärkeintä on, että kerrot siitä omasta näkökulmastasi. Jos pidät esimerkiksi ruokablogia ja olet julkaisemassa joulukeittokirjaa, voit korostaa vaikka sitä, että kaikki reseptit ovat vegaanisia tai mummoltasi perittyjä.

Kun tarina ja näkökulma ovat selvillä, päätä, ketkä voisivat olla kiinnostuneita kuulemaan siitä. Tässä tapauksessa esimerkiksi ruokabloggaajat, ruokasivustojen ylläpitäjät tai Twitterissä oleva julkkisvegaani. Jos et ole varma, mihin lähettäisit tiedotteen, voit etsiä Googlesta maksutonta tiedotejakelupalvelua.

Vinkit hyvän tiedotteen luomiseen:

  • Kirjoita ytimekäs otsikko, joka kiinnittää lukijan/journalistin/bloggaajan huomion.
  • Mene suoraan asiaan. Mitä yrityksesi tarjoaa? Mitä tuotteesi tekee? Miksi se on tärkeää?
  • Valitse juttuun kiinnostava näkökulma tai avaus (esim. "Tänä jouluna joka kymmenes perhe syö vegaanisen jouluaterian").
  • Jos mahdollista, käytä pitkien kappaleiden sijaan lyhyitä listoja (ranskalaisia viivoja tai palloja).

Muista olla kärsivällinen – älä odota tuloksia yhdessä yössä. Näkyvyyden saaminen ei välttämättä tapahdu ensi yrittämällä. Sinun on selvitettävä, ketkä ovat alasi tärkeimpiä vaikuttajia, ja käyttää aikaa luodaksesi suhteita heihin.

Oletko valmis aloittamaan?

Mikä tahansa näistä strategioista voi toimia, mutta suosittelemme valitsemaan ensin vain yhden. Sitten voit seurata sen vaikutuksia sivustoanalytiikan avulla. Jotkin tavat voivat tuottaa tuloksia muita hitaammin, mutta näet kyllä pian, mikä sopii sivustollesi parhaiten ja vetoaa yleisöösi eniten. Ennen kuin huomaatkaan, sivustolle alkaa tulla uusia kävijöitä ja etenet kohti tavoitteitasi.