Resurssi

Blogilla tienaaminen

Materiaalin kuva
Näin pääset alkuun

Blogin voi kaupallistaa monella eri tavalla. Tutustu erilaisiin verkkoansaintamalleihin ja suosittuihin strategioihin, joiden avulla voit tienata rahaa blogillasi.

Jos sinulla on blogi tai verkkosivusto – tai suunnittelet sellaisen perustamista – voit alkaa ansaita sen avulla rahaa. Blogin voi kaupallistaa monella eri tavalla. Tässä artikkelissa kerrotaan erilaisista verkkoansaintamalleista ja suosituista digisisällön kaupallistamisstrategioista.

Aloitetaan perusasioista. Mitä kaupallistaminen tarkoittaa? Lyhyesti sanottuna kaupallistaminen tarkoittaa sivuston avulla tienaamista. Olet kaupallistanut blogisi, kun saat tuloja sen verkkosisällöstä.

Kun haluat alkaa tienata blogillasi, voit valita useista verkkoliiketoimintamalleista:

  • Mainokset
  • Kumppanuusmarkkinointi
  • Fyysiset tai digitaaliset tuotteet
  • Tilaukset
  • Valmennus

Miten voit käyttää näitä blogissasi? Katsotaanpa tarkemmin kutakin kaupallistamismallia.

Kaupallistaminen mainosten avulla: Tienaa näyttämällä blogissasi mainoksia

Materiaalin upotettu kuva

Blogin julkaisijana voit saada hyvin tuloja näyttämällä verkkosisältösi yhteydessä mainoksia. Mainostajat ovat valmiita maksamaan näkyvyydestä blogissasi. Samalla tavalla kuin suurilevikkiset sanomalehdet voivat veloittaa mainostajilta enemmän, myös sinä voit tienata sitä enemmän, mitä suositumpia sivustosi ja sisältösi ovat.

Voit tarjota sivustoltasi mainostilaa suoraan sellaisille yrityksille, jotka haluavat näkyä sisältösi yhteydessä. Tätä kutsutaan suoraksi sopimukseksi. Voit käyttää myös mainosverkostoa – kuten Google AdSensea – joka myy mainospaikat puolestasi.

AdSense toimii näyttämällä mainoksia, jotka liittyvät tietyllä blogin sivulla olevaan sisältöön. Jos blogisi aihe on esimerkiksi seikkailumatkat ja olet juuri tehnyt postauksen matkasta Reykjavikiin, AdSense voi näyttää mainoksia matkavakuutuksista, Islannista tai talvivaatteista. Kun lukija katsoo mainoksen tai reagoi siihen muulla tavoin, AdSense maksaa sivuston omistajalle eli sinulle.

Mainoksista voidaan tehdä blogin sisällön ja lukijoiden kannalta osuvia, joten monet mainostajat maksavat mielellään hyvän hinnan mainospaikoistasi.

Kumppanuusmarkkinointi: Tienaa tuotesuosituksilla

Materiaalin upotettu kuva

Kumppanuusmarkkinointi tarkoittaa sitä, että lisäät sisältöösi linkin tuotteeseen tai palveluun, jota myydään toisella sivustolla. Näin se toimii: kun lukija klikkaa sivustollasi olevaa linkkiä, siirtyy kumppanin sivustolle ja ostaa suosittelemasi tuotteen, saat myynnistä palkkion.

Jos blogillasi on sitoutunut lukijakunta, joka on kiinnostunut tuotesuosituksista, tämä voi olla kannattava ansaintamalli. Informatiiviset artikkelit, ohjeartikkelit ja lifestyle-artikkelit sopivat erityisen hyvin yhteistyökumppanien tuotteiden mainostamiseen.

Kuvitellaan esimerkiksi, että olet postannut matkablogiisi jutun kiertomatkasta erilaisille uintipaikoille. Kumppanuusmarkkinoinnin avulla voit suositella matkalla käyttämiäsi varusteita, kuten uimapukua, pyyhettä ja uimalaseja. Kun lukija klikkaa suosittelemasi uimapuvun linkkiä ja ostaa uimapuvun, saat blogistasi tuloja.

Kerro yhteistyökumppaneistasi avoimesti, jotta säilytät lukijoiden luottamuksen. Monissa maissa myös lainsäädäntö edellyttää yhteistyökumppaneista kertomista. Siksi suosittelemme, että käännyt juristin puoleen, ennen kuin aloitat kumppanuusmarkkinoinnin. Muista myös, että mainostamasi tuote tai palvelu voi vaikuttaa blogisi maineeseen. Valitse siis kumppaneita, joiden tarjonta on laadukasta.

Fyysiset tai digitaaliset tuotteet: Tienaa myymällä blogissasi tuotteita

Materiaalin upotettu kuva

Monet bloggaajat kaupallistavat bloginsa ottamalla käyttöön verkkokauppa-alustan, luomalla verkkokaupan ja alkamalla myydä tuotteita. Tuotteet voivat olla fyysisiä tai digitaalisia. Matkablogissasi voisit myydä vaikkapa logollasi varustettuja T-paitoja tai eksoottisten matkakohteiden matkaoppaita.

Ovatpa tuotteet sitten fyysisiä tai virtuaalisia, tarvitset järjestelmän maksujen vastaanottamiseen. Jos myyt fyysisiä tuotteita, sinun on mietittävä tuotteiden varastointia, järjestettävä niiden toimitus sekä huolehdittava veroista ja tulleista. Digitaaliset tuotteet ovat logistiikan kannalta yksinkertaisempia, koska ne voidaan toimittaa sähköisesti.

Tilaukset: Tienaa veloittamalla tilaus- tai jäsenmaksu

Materiaalin upotettu kuva

Jos blogillasi on aktiivinen lukijakunta, joka haluaa kuulla aiheesta lisää, maksullinen jäsenyys tai tilaus on yksi tapa saada arvokkaasta sisällöstä tuloja pitkällä aikavälillä.

Tässä liiketoimintamallissa lukijat maksavat kiinteän summan säännöllisesti, yleensä kuukausittain tai vuosittain. Keräämällä lukijoilta jäsen- tai tilausmaksun voit saada toistuvia tuloja. Tällaisen jatkuvan rahavirran ansiosta tulosi voivat olla tasaisemmat ja ennustettavammat.

Maksun vastineeksi voit tarjota tilaajille tai jäsenille esimerkiksi premium-sisältöä, jäsenalueen, oppimismateriaalia, videoita tai lisäpalveluita ja ‑työkaluja. Voit koota erilaisista elementeistä blogiisi parhaiten sopivan yhdistelmän.

Valmennus: Tienaa tarjoamalla blogissasi valmennusta

Materiaalin upotettu kuva

Jos koulutuspalvelut sopivat blogiisi, voit tienata tarjoamalla maksullisia verkkokursseja tai valmennuspaketteja.

Kun luot itseopiskeltavia materiaaleja, kuten videoita tai ladattavia e-kirjoja, käyttäjät voivat edetä omaan tahtiinsa. Kurssin edetessä voit selvittää, ovatko osallistujat kiinnostuneita muista aiheista.

Verkkomateriaalien luomiseen voi mennä paljon aikaa ja resursseja, joten tarvitset sitoutuneen yleisön, jotta tämä on kannattavaa.

Toinen vaihtoehto tulojen lisäämiseen on livevalmennus, jolloin videon katsojat maksavat ajastasi.

Valitsitpa sitten verkkokurssin tai livevalmennuksen, voit tarjota opiskelijoille myös mahdollisuuden viestiä kanssasi sähköpostitse tai blogisi kautta.

Muista, että voit tienata blogillasi monella eri tavalla. Voit ottaa haltuun yhden kaupallistamisstrategian tai yhdistellä erilaisia tapoja nähdäksesi, mikä toimii sinun kohdallasi parhaiten. Jos haluat lukea lisää verkkosisällön kaupallistamisesta, tutustu blogiimme.